Johan Röklander, Sverige

Johan har en mycket bred erfarenhet från sina år som ljusdesignert. Han har föreläst och undervisat mycket under åren och varit inblandad i att bygga upp högskoleutbildning för ljusintresserade. Under flera år var Johan också ansvarig för kursen "ljus i gröna utrymmen" en praktisk kurs utformad för landskapsarkitekter. Det var mycket laburationer utomhus och många kvällar och nätter för att lära sig och andra. Det ställer höga krav på den egna kunskapen - att kunna förmedla det så att andra kan förvandla informationen till sin egen kunskap.
Johan besitter en mycket bred bakgrund från både kommunal verksamhet till entreprenör och konsult i stora globala företag och har insikt och kunskap att dela med studenterna.
 
Han har också ett eget litet företag som erbjuder underhållning och olika festarrangemang. Mest om för sin egen del då han stora passion är illusionistisk konst. En hobby som växer med åren och hans vilja att veta hur alla trollkarlarna gör! Och nu kan Johan själv bjuda på riktigt bra magiska trix och inte nog med det han gör också branduppträdanden. Ett av hans mest spektakulära uppträdanden är att gå på brinnande kol. (Bara glödande kol är för enkelt enligt Jogan)
 
Från sina uppträdanden har han lärt sig mycket om att hantera människor och deras förväntningar.
 
- Att ta hand om en publik är lite som att leda en workshop eller stå i ett klassrum. Först och främst handlar det om förtroende och att vi alla deltar och förstår varandra. Att vi skapar respekt, hopp och förhoppningsvis kärlek. Det är då den verkliga skapelsen av magi inträffar. 
 
Johan har över 10 år med ljus och belysning från planeringsstadiet i planlösning till ljusdesignen. Han har under många år anlitats av högskolor och universitet som lärare och utvecklat kurser för högskolor. Varit projektledare för utomhusbelysningsprojektet såväl som inomhusbelysningsprojekt och suttit som ansvarig för flera stora utvecklingsprojekt i Sverige. Där uppdraget har varit att hålla samman ljusprocessen, Koordinera belysningsförslag och integrera dem i stadsplanen.