Steven Rosen, USA

FIALD::President & Creative Director

Det var Stevens intresse att tillämpa teaterbelysningsteknik på icke-teatraliska miljöer som ledde till att han år 1992 grundade Available Light, en firma som specialiserat sig på  museum, teater och arkitektoniks ljusdesign. Flera av Stevens designprojekt har belönats med priser som bl.a. Den interaktiva Neural Climber-upplevelsen vid Franklin Institute i Philadelphia, Aramco Oil Exhibit i Saudiarabien, belysning för den spektakulära 150-årsjubileumsfesten av Horseshoe Curve och den arkitektoniska installationen av ett LED-belysningssystem för National Archives Rotunda. Centralt för Stevens arbeten är högpresterande designlösningar tillsammans med LEED-certifiering för sina projekt.

LEED är det miljöcertifieringssystem för byggnader som har störst spridning i världen. Kanada, Indien och Kuba har gjort lokala anpassningar av systemet, för övriga nationer måste certifieringsprocessen gå via U.S. Green Building Council, vilket innebär att amerikansk standard används.

Steven är medlem av International Association of Lighting Designers (IALD) samt medlem av IESNA-utskottet för museer- och utställningsbelysning. Steven har skrivit många artiklar och uppsatser för publicering i tidskrifter världen över. Han har även ett patent på LED Sports Lighting samt föreläst på konferenser och möten runt om i världen, från Mexico City till Peking och från Indien till Brasilien. Steven var tidigare president i IALD Education Trust, som delar ut ett årligt stipendium inom arkitektonisk ljusdesign, i syfte att utveckla nästa generation ljusdesigners.

Stevens arbete med ljussättning av museer har hedrats med det eftertraktade Themed Entertainment Association Award för Liberty Science Center, U-505 på MSI Chicago, Marine Corps National Museum, National Infantry Museum och The Reynolds Education Center på Mt. Vernon.

Hans arkitektoniska verk är bl.a. Harvard Business School, MIT, Trip Advisor, Sea Island Cloister Hotel & Spa, den ikoniska Bass Pro Shop i Memphis, Penn State Medical Center, Sprint och Sunglass Hut.

År 2002 hedrades Mr Rosen med årets LDI Lighting Designer; 2003 fick han IALD ärofyllda pris Radiance Award-för arkitektonisk ljusdesign; och 2011 fick han LDI Redden Award för sitt fortsatt prestationer inom ljusdesign. Dussintals projekt av Steven Rosen, från Boston till Bulgarien, har fått utmärkelser.