Workshop Head´s 2018

Nu har årets workshopledare för första gången besökt Alingsås inför höstens arbete under Lights in Alingsås.
Det var sju förväntansfulla ljusdesigners, uppdelade på sex team, som såg fram emot att få komma igång.
- Det känns kul att vara här och börja få koll på hur det ser ut, förklarar Mieke van der Velden som tillsammans med kollegan Juliette Nielsen står som ansvariga för en av årets installationer.

Helt nytt är Alingsås dock inte för holländskan. Både hon och brasilianskan Diana Joels, en av de andra worskhopledarna, har varit här tidigare. Då i rollen som elever.
- Vi var här samma år faktiskt, men vi var inte med i samma team, kommenterade Diana Joels. I diplomatisk anda vill däremot ingen av dem svara på vilken workshop som blev bäst förra gången.

Och 2005 var ju dessutom hela 13 år sen. Båda ljusdesignerprofilerna har hunnit göra en hel del sen dess och tillsammans med de övriga ledarna är det en väldigt erfaren och välkänd grupp som i år kommer att leda arbetet.
Bara amerikanen Steven Rosen har varit en etablerad ljusdesigner i över tre decennier.
- Jag var med när det bara fanns svartvitt, säger han och skrattar.

Men trots otaliga ljusinstallationer, priser och deltagande i olika event är det nytt för alla att ta sig an rollen som workshopledare i Alingsås. Något de knappt kan bärga sig till att få komma igång med.
- Känslan är väldigt god. Nu får man smälta intrycken och börja fundera på vad man vill göra, konstaterar mexikanen Dario Nunez Salazar innan han och övriga gänget bland annat skulle få en guidad tur kring staden.

 

Dario Nunez Salazar

Ursprungligen från Mexico men jobbar nu som Lighting design leader för Verkis consulting Engineers på Island. Vann prestigefyllda 40 under 40 på Lighting design awards i London i höstas.

Johan Röklander

Enda svenska bidraget i årets starka trupp. Studerade ljusdesign vid Jönköpings tekniska högskola och har sedan jobbat som ljusdesigner på bland annat Jönköping kommun ochWSP group innan han landade på Sweco architect team.

Steven Rosen

President och creative director för Available Light, en flerfaldigt prisad firma som han själv startat, med specialisering i på ljussättning i bland annat museum och arkitektur. Steven är en av de mest rutinerade av årets workshopledare med erfarenhet från över tre decennier.

Juliette Nielsen and Mieke van der Velden

Årets enda duo. Men Juliette och Mieke känner varandra väl och jobbar ihop på BeerNielsen Lightingdesigners in Rotterdam (Holland) som också delägs av Juliette. Mieke har varit med på Lights in Alingsås tidigare, då som elev. Nu är hon tillbaka med sin designpartner för att överträffa sig själv.

Nikoletta Theodoridi

Nikoletta Theodoridi är ursprungligen från Aten men efter en kort arbetsperiod i London har hon nu stationerat sig i Barcelona, varifrån hon sköter sitt uppdrag son frilansande senior ljusdesigner med jobb i hela världen.

I höst blir det full fokus på Alingsås.

Diana Joels

Uppställningens andra ex-elev från Lights in Alingsås. Men har gjort väldigt mycket mer än så. Bland annat undervisat på KTH i Stockholm och arbetat med ljusdesignprojekt i alla storlekar. Välkänd designer både på hemmaplan i Brasilien som i övriga världen.